Wat is slapeloosheid?

  • Moeite met inslapen

  • ​​Regelmatig wakker worden uit de slaap

  • Moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden

  • Vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen

  • Niet voldoende uitgerust zijn na de slaap

  • Overmatige slaperigheid en moeheid overdag

Oorzaken en gevolgen van slapeloosheid

Oorzakelijke factoren

Lichamelijke klachten kunnen de slaap belemmeren, zoals pijn of plasdrang. Meestal is slapeloosheid echter het gevolg van spanningen. Door aanhoudende drukte overdag verwerk je gebeurtenissen vaak pas in bed. Aanhoudende gedachten ontnemen je de rust die nodig is om te kunnen slapen.
 

Instandhoudende factoren

Als slapeloosheid langer voortduurt, ontstaat een negatieve cirkel. Door vermoeidheid functioneer je minder goed overdag. Je bent sneller geïrriteerd en voelt mogelijk ook verdriet en boosheid. Spanningen lopen hierdoor verder op. De slapeloosheid blijft zo voortduren en je komt in een vicieuze cirkel terecht die je niet meer zelf kunt doorbreken.


Wat zijn de gevolgen?

Behandeling van slapeloosheid

De behandeling richt zich op het wegnemen van het slaapprobleem, door zowel de oorzakelijke als de instandhoudende factoren aan te pakken en zo de vicieuze cirkel te doorbreken. U krijgt meer inzicht in uw eigen slaappatroon en leert technieken om de factoren die slapeloosheid veroorzaken te verminderen en zo uw slapeloosheid de baas te zijn. De behandeling is een combinatie van uitleg over de slaap, praktische slaapadviezen, ontspanningsoefeningen en cognitieve therapie. 

Vergoeding en toegankelijkheid

Wij zijn aangesloten bij:

kwaliteitsregisterparamedici
sportoefentherapie
vvocm